• to homepage

 

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

 

 

 

Waterloo300Nadat de groep tijdens de Zweedse nationale voorronde van het songfestival in 1973 derde was geworden met het nummer Ring Ring, probeerden ze het in 1974 opnieuw met Waterloo. Het nummer gaat over een vrouw, die zich over wil geven aan de liefde, zoals Napoleon zich overgaf tijdens de Slag bij Waterloo in 1815. De single werd in december 1973 in hun vertrouwde studio in Stockholm opgenomen en op 12 maart 1974 officieel voorgesteld. De Zweedse versie behaalde de tweede plaats in de Zweedse hitlijsten. Achteraf zullen Benny en Björn nog toegeven dat ze zich bij het nummer hebben laten inspireren door de hit See my baby van Wizzard. Waterloo is een van de weinige ABBA-nummers met glamrock- en jazzinvloeden; de latere nummers hadden allemaal meer disco-invloeden. Waterloo is ook het eerste ABBA-nummer waarvan door filmregisseur Lasse Hallström een zgn. 'film clip' of 'promo clip' werd gemaakt, de voorloper van de huidige videoclip.

Op 6 april 1974 speelde ABBA, begeleid door het festivalorkest o.l.v. de als Napoleon verklede dirigent Sven-Olof Walldoff, het nummer op het Eurovisiesongfestival in Brighton, nabij Londen. Hun optreden zorgde voor een volledige stijlbreuk met de 'dramatische ballades'-traditie waarmee het songfestivalpubliek toen vertrouwd was. Hun opvallende glitterkostuums, zilveren plateauzolen, het uptemporitme en de eenvoudige (maar nog niet eerder vertoonde) danspasjes maakten meteen indruk op pers, publiek én jury. Dat ABBA, sinds een recente reglementswijziging, hun liedje niet enkel in hun landstaal maar ook in het Engels mocht brengen, was een bijkomende troef.

In Zweden vonden sommige linkse journalisten het onverantwoord een vrolijk liedje te zingen over een gruwelijke, bloedige veldslag.

bron: wikipedia

 09 mrt 2019
Spikerfestival
Boornbergum


20 mrt 2019
Optreden
Gemert


20 mrt 2019
ZijActief
Gemert


20 apr 2019
Disco Party
Heist


26 apr 2019
optie11 mei 2019
Songfestival theme
ntb


18 mei 2019
optie

SOS GOSSIP